Incendis – Escòria

Avui us volem deixar amb un trio de dones que coneixeu de sobres: la Maite Charles, la M. Carme Moreno i l’Anna Charles. Les tres porten anys a Bao-bap i les heu vist en molts registres. Però és curiós que la Maite i la M. Carme serà el primer cop que faran una escena juntes (que pertany a l’obra “Incendis” de Wajdi Mouawad) i l’Anna, després d’uns mesos sense pujar als escenaris torna amb un monòleg de l’obra “Un Lloc Comú”, de Joan Yago.

 

BAO-BAP TEATRE: A veure, aclariu-nos una cosa… per què a la fotografia surt l’Anna quan ella fa una altra escena, i no hi surt la M. Carme?

CARME: Molt fàcil, “Escòria” ha estat un procés molt ràpid de creació i d’assajos. Tan ràpid que el dia que es feien les fotos no vaig poder ser-hi…

ANNA: I jo, per no sortir sola a la foto, doncs vaig decidir substituir la M. Carme.

MAITE: En aquesta obra és clau treballar bé amb els companys i ser generosos, sinó no hi ha manera que les escenes tirin endavant.

 BAO-BAP TEATRE: Bé, doncs, de què va “Escòria”? Per  què els vostres personatges ho són?

ANNA: Perquè em vaig deixar manipular per un home. Sóc una desgraciada…

MAITE: Jo crec que no ho és, sinó que ho són les circumstàncies que li ha tocat viure.M. CARME: Potser perquè em veig obligada a viure en una situació en què mai participaria… en una guerra… jo sóc de diàleg…

BBT: Així expliqueu una història llunyana… potser no connectareu amb el públic…

ANNA: Jo de llunyana res. Explico la història de massa dones al món: de les que els toca viure a l’ombra d’un home, ja sigui per una guerra o perquè ningú els ha ensenyat a defensar els seus drets. Segur que entre el públic n’hi ha més d’una… i més d’un que roba les idees dels altres.

MAITE: Res de llunyà! Aquesta escena ens pot ensenyar que potser els nostres problemes, que ens semblen tan grans, realment no ho són tant.Les imatges que ens poden arribar de les guerres que hi ha actualment, per exemple a Síria.

CARME: Qualsevol persona crec que pot empatitzar amb situacions de conflicte, especialment en moments de guerra.

BBT: I les històries connecten amb vosaltres?

CARME: Ostrasssss… Guerra, lluita de poders… em recorda a “In inde independència”…

MAITE: Em pot recordar un moment del viatge que vaig fer a Jordània, en el que estàvem a la frontera amb Israel i teníem les escopetes que ens apuntaven, ens veiem les llums vermelles al damunt… quina por…

ANNA: Jo, com el meu personatge, penso que millor sola que mal acompanyada!

BBT: Guerres, dones enganyades… de què van exactament les vostres escenes? Fan por?

MAITE: A “Incendis” la Sawda, el meu personatge, explica a la Nawal (el personatge de la M. Carme) que uns rebels han entrat als camps de refugiats i han comès atrocitats amb les criatures i les dones. La ràbia em fa plantejar si tornar-m’hi amb les mateixes armes. I de por no en fa, és una obra amb què volem aconseguir que la gent reflexioni sobre diferents circumstàncies de la vida.

CARME: I el dubte és si el meu personatge se suma a aquesta batalla o no. No fa por, però per mi és una exposició d’escenes per arribar al públic de forma diferent i amb un objectiu: reflexionar davant les escòries de la nostra societat.

ANNA: Ui, el meu no és tan violent però és igual de dur. El meu personatge, la Rosa, és una de les dones d’un famosíssim escriptor anomenat Manel que té dues dones més i una amant. En Manel ha mort i just a la meva escena em plantejo perquè no cal seguir tenint-li respecte. 

BTT: Què us ha costat més de treballar i de què us sentiu més orgulloses? De què se sorprendrà el públic amb vosaltres?

ANNA: Estic treballant per tenir una millor dicció i sorprendré perquè és la primera vegada que faré un monòleg!

MAITE: Em costa aconseguir el còctel d’emocions que té el personatge. Intentaré tocar la part sensible que té tothom… A veure si ho aconsegueixo…

CARME: Sentir-me com la Belén Esteban i plantejar-me si mataria per un fill. Sempre em costa memoritzar el text i segur que sorprendré perquè és la primera vegada que no tinc cap moment còmic a l’escena.

 

Fotografia: Llorenç Siscart @infinite_siscart

You may also like...